×
Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace

Online foglalások

Zene
Budapest: / °C - °F

A Klotild Palota története

  • Klotild főhercegné két, egymással tökéletes összhangban levő négyemeletes bérházat emeltetett a déli, Duna utca által határolt, és az északi, Kígyó utca által határolt telken. A két palotát Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervezték 1898-1899-ben, neobarokk stílusban.

    Az épületekben a földszinten üzletek – a Klotild I.-ben Belvárosi Kávéház –, az  emeleten irodák működtek. A  többi szinten luxus bérlakásokat alakítottak ki, a tetőtérben pedig a Korb & Giergl építész iroda és egy fényképészeti műterem funkcionált.

Az épület 1945-ben, Budapest ostromakor jelentős sérüléseket szenvedett, kiégett. A Ferenciek terei előcsarnok és főlépcső teljesen elpusztult, és háborús károkat szenvedett a kapuáthajtó is. 1950-ben Szőke László és Lux Károly tervei alapján az épület belsejét teljesen átépítették a Posta számára. 1960 körül az épület külső homlokzatát helyreállították.

A Magyar Posta 2001 novemberében alapította a Klotild Kft. céget, melyet 2002-ben egy Sifim nevű olasz vállalat vásárolt meg. Az épület felújítására létrehozta a Klotild Ingatlanfejlesztő Kft.-t; tulajdonosa Graziano Beghelli. A Mérték Építészeti Stúdió Kft. 2003 őszén kapott megbízást a Klotild Paloták II. számú épületének felújítási és átalakítási tervezésére. A nyolc éven át tartó munkálatok során a tervek négyszer kerültek módosításra, a feltárásoknak, a koncepció változásának, a kivitelező váltásoknak és a bérlő, belsőépítész kiválasztásának eredményképp. A kivitelezés során a hagyományos tervezői művezetés mellett négy évig a Mérték projekt manageri feladatokat is ellátott. 2006 áprilisában a Pillér 2000. Kft. kezdte meg a bontási és megerősítési munkálatokat, 2008 nyarától a Magyar Építő Zrt., majd végül 2009 végétől a Market Zrt. végezte a generálkivitelezést.

A csodálatos, történelmi épület ad otthont Magyarország ikonikus boutique hotelének. Budapest szívében – a magyar vendégek számára ideális megközelítésű helyen –, megnyitotta kapuit a Sameer Hamdan és Zuhair Awad tulajdonában lévő, a Mellow Mood Hotels által üzemeltetett Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace.